TOBLOCKCHAIN in Dubai Smart City Evenement

Dubai Smart City Evenement

Interview met Kaushik Khakhar

Wat vond je van het evenement en de organisaties die het evenement organiseerden?

Het evenement was zeer geslaagd en het was interessant om de concurrentiestrijd aan te gaan met 21 start-ups vanuit 18 verschillende steden (wereldwijd). De Dubai Smart City Evenement is een internationale blockchain uitdaging georganiseerd door 1776 en Smart Dubai Office. Dubai heeft een solide visie waarbij Smart Dubai Office het voortouw heeft op het gebied van realisatie van deze visie. Het doel is om in 2020 alle overheid gerelateerde transacties via het blockchain infrastructuur te laten verlopen.

 

Juristen Dubai Blockchain Smart City
Juristen v.l.n.r.: Ammar Al Malik, Mohammed Shael Al Saadi, H.E. Dr. Aisha Bin Bishr, Peter Cherukuri, Dr. Marwan Al Zarouni

 

Wat is je ervaring met betrekking tot het presenteren van POWER to SHARE op een internationaal podium?

Met dank aan 1776 en Smart Dubai Office hebben wij de mogelijkheid gekregen om POWER to SHARE te presenteren op een internationaal podium. Verschillende partijen vanuit de hele wereld hebben met veel belangstelling geluisterd naar onze POWER to SHARE pitch. Mede door dit evenement hebben wij ons netwerk op internationaal gebied kunnen vergroten. Zo hebben wij gesprekken gevoerd met onder andere Dubai Electricity Water Authority (een elektriciteit en water leverancier). Zij hebben ons de mogelijkheid aangeboden om een field trial te doen in Dubai.

Wat waren de reacties over het algemeen op het product POWER to SHARE?

Wij hebben positieve reacties ontvangen op ons product POWER to SHARE. Ook heb ik met verschillende belanghebbende gesproken uit landen zoals Saoedi-Arabië over of er een mogelijkheid is om POWER to SHARE in andere sectoren te introduceren. Daarnaast heb ik felicitaties mogen ontvangen van onder wie de Ministery of Information Services van Dubai die zeer enthousiast waren over ons product.

Wat is het verschil tussen het evenement in Dubai en evenementen die je in Nederland bijgewoond hebt?

Het evenement in Nederland zoals Dutch Blockchain Hackaton was de allergrootste als het gaat om aantal mensen, aantal bedrijven en het aantal dagen. In Groningen waren we vier dagen lang bezig met programmeren en coderen. Het evenement in Dubai was een evenement met een visie die behaald moet worden op een vaste datum (2020 doelstelling). Als ik dit evenement vergelijk dan zijn in ieder geval beide evenement goed georganiseerd en leerzaam. Alleen de overheid van Dubai is specifiek als het gaat om een visie en doelstellingen, in Nederland is dat helaas niet het geval.

 

Hoe positioneer jij Nederland ten opzichte van de rest van de wereld en Dubai als het gaat om blockchain technologie?

Lopen wij voorop of juist achteraan? en waarom? Nederland is een van de top landen als het gaat om blockchain technologie. Er zijn een aantal initiatieven (Proof of Concepts) die voortvloeien uit zowel private en publieke sector. Nederland heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld en neemt het voortouw als het gaat om blockchain technologie. Dubai is voor mij een markt die nog in een vroeg stadium bevindt, maar wel veel potentie heeft om tot een van de top blockchain steden te worden. Als ik Nederland en Dubai moet vergelijken dan heeft Nederland definitief het voortouw. Maar is Nederland nummer één op het gebied van blockchain technologie? Nee. Als we kijken naar het aantal blockchain initiatieven in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten dan kan met zien dat Nederland niet het voortouw heeft. Op het gebied van regulering bijvoorbeeld ziet men dat er in Zwitserland en Singapore meer ruimte wordt gecreëerd door de overheid voor start- ups om hun blockchainexperimenten te doen. Nederland zou voor meer vuurwerk kunnen zorgen als zij een flexibele regulering heeft op het gebied van blockchain technologie.

Wat is het aller belangrijkste wat je hebt geleerd in Dubai en wilt delen met de rest van de blockchain community in Nederland?

Het aller belangrijkste wat ik heb geleerd in Dubai is dat we te maken hebben met een grensoverschrijdende fenomeen. We hebben het namelijk over een fundamentele technologie die een transitie ondergaat. Wat ik graag wil delen met de community in Nederland is dat we in ieder geval op het juiste pad zijn. We zijn zeker niet alleen op dit pad en hierdoor verwacht ik serieuze concurrentie in de toekomst. Daarnaast moeten we steeds blijven ontwikkelen en proberen om wereldwijd in de top te blijven als het gaat om innovatieve technologieën zoals blockchain. Dit vergt investeringen, vrijheid en creatie van ruimte zodat we onze blockchain gerelateerde experimenten steeds maar kunnen blijven uitvoeren.

Wat zou je volgende keer beter willen doen als je nog een keer de kans krijgt om op zo een podium te staan?

Als ik nog een keer de kans krijg om op een internationale podium te staan dan zou ik graag een Proof willen meenemen uit Nederland. Zodat we de rest van de wereld kunnen laten zien dat we bezig zijn met het experiment. De winnaar van Dubai Smart City evenement hadden allemaal een tastbaar en getest product. Zij hebben bijvoorbeeld in samenwerking met universiteiten en overheden hun field trials gedaan en hierdoor een real life project. Ik hoop dit op korte termijn te bewerkstelligen in Nederland en kijk uit naar samenwerkingsverbanden met de overheid, universiteiten en andere bedrijven.

CO-Founder & CEO TOBLOCKCHAIN: Kaushik Khakhar